dissabte, 12 de març del 2011

Documents sobre campanes, campaners i tocs, a l'article "El llibre d'actes de la Junta de fàbrica de la parròquia de l'Assumpció".

Buscant en els Quaderns d'Investigació d'Alaquàs, articles en que es parlara sobre campanes, campaners i tocs, vam trobar en els Quaderns de 1999 un article anomenat "El llibre d'actes de la Junta de fàbrica de la parròquia de l'Assumpció", el qual es va iniciar el 1 de març de 1873 i va acabar el 22 d'agost del 1941.
En aquest "llibre d'actes", sobretot es parla de la compra per part de la parròquia d'objectes, de despeses econòmiques i de treballs fets a l'esglèsia, entre altres coses com ara veureu.
En aquest podem trobar alguns documents interessants, que ara vos deixem ací.

CAMPANER. Fco. González Belloque. 16.08.1885
Bartolomé González Belloque. 07.10.1885

08.06.1881
"Es proposa refondre la campana anomenada de la Mare de Déu de l'Olivar, inutilitzada des de fa alguns anys i de la qual es ven el seu frontal antic per 930 quinzets, que s'empraran per a la seua restauració".

01.01.1885

"Per seguir els costums i havent observat que no es dóna a les festes la solemnitat que els cal, es regularitza i reglamenta el toc de campanes, basant-se en el que es determina a les Constitucions Sinodals de l'Arquebisbat, acordant-se tocar les 4 campanes conjuntament, les vespres i dies de les següents festivitats: Reis, Candelària, S. Blai, Rams, Dijous Sant, 1er dia de Pasqua de Resurrecció, S. Vicent Ferrer, S. Francesc de Paula, L'Ascenció, 1er dia de Pasqua de l'Esperit Sant, Corpus, S. Pere, S. Jaume, L'Assumpció, Nativitat de la Mare de Déu, Tots Sants, la Puríssima i 1er dia de Nadal.
Amb 3 campanes es voltejarà els dies i vespres de la Circumcisió del Senyor, S. Josep, l'Encarnació, publicació de la S. Bula, 2n. dia de Pasqua de Resurrecció i de l'Esperit Sant, S. Joan, el Roser i 2n. dia de Nadal.
El volteig es farà després dels 3 tocs de l'alba, és a dir a les 4 del matí des de Pasqua de R. fins la S. Creu, i a les 5 del matí des de la S. Creu fins la vespra de Pasqua".

07.10.1885
"L'objecte d'aquesta reunió és amonestar el campaner per no fer els voltejos com cal. Aquest renuncia al seu càrrec i s'anomena Bertomeu Gonzalez Belloque com a campaner interí".

06.01.1889
"El sagristà de la parròquia deurà tocar totes les vesprades les campanes, per tal de recordar el res dels set dolors de la Mare de Déu. Si no ho fa, se l'imposarà una sanció d'un quinzet per cada dia que no toque".

05.02.1916
"...de l'adquisició de cordes per a les campanes..."
"...de la reparació d'algunes andes i de totes les campanes i pintura de la torre, el que suposa un total de 824 pessetes i 40 cèntims".

12.04.1939
"Reconstrucció del temple després de la guerra".
"Els fons disponibles es dediquen al més urgent: campanes, bancs i goteres de la volta. S'acorda que l'estat es fera càrrec de la restauració".

29.01.1940
"Es dóna compte del funcionament de les distintes comissions de treball les quals s'han d'ampliar en nombre de vocals. Per a la reparació de campanes es proposa, Pascual Montesinos, Manuel Ferrer, José Campos, Fco. Besó i Remigio Andrés, convidant l'Ajuntament perquè col.labore en la construcció de campanes per a la torre.
Pel que fa la comissió de reparació de bancs: Fco Montalt fill i V. Martínez, Hilario Forment s'encarregaria de la construcció de truxes per a les campanes de l'ex-convent".

28.07.1940
"Es dóna compte de la intenció que té l'Ajuntament de col.locar la campana assignada en la distribució feta pel delegat diocesà, possiblement per al dia de la patrona. En cas de no fer-ho s'encarrregaria la junta".

09.08.1940
Com que s'acosta el dia de la festa de la patrona, la Junta per mig de Hilaro Forment, gestiona la col.locació de la campana, fent-se càrrec de les seues despeses.

Poc a poc anirem possant al blog documents d'articles, degut a que hi ha alguns més. Hi ha que dir que els Quaderns d'Investigació d'Alaquàs ens estan sent molt útils per trobar informació sobre el nostre antic patrimoni campaner.