dilluns, 21 de gener del 2013

Importants aniversaris de diverses campanes d'Alaquàs

Aquest any 2013 tres campanes del nostre poble compleixen anys. La primera és la campana "Jesús, Maria i Josep", el bronze més antic d'Alaquàs fos en 1793 per Fermín de Argos, i que per tant enguany compleix 220 anys. Està ubicada al campanar de l'església de la Mare de Déu de l'Olivar des de l'any 2003 (any de la restauració de les campanes i del seu 210 aniversari), del qual és la campana menor amb els seus prop de 30 kg.


La segona campana d'enhorabona és la campana major del campanar de la Santa Creu dedicada a la Verge de Lourdes i fosa per Manclús en 1973. Per tant en 2013 celebra el seu 40 aniversari. Serà l'11 de febrer, dia de la seua festa quan la puguem sentir més tant junt a la seua germana xicoteta com en solitari recordant el seu aniversari.
Però sense dubte l'aniversari més important que celebrarem durant aquest any és el de la tercera campana més antiga del nostre poble, ubicada al Convent de les Doctrineres. Aquesta campana esta realment d'enhorabona ja que compleix el seu primer centenari des de la seua fundició l'any 1913 segurament pels Roses (a pesar de no constar al bronze).
Aquesta xicoteta campana (la més xicoteta d'Alaquàs) desgraciadament encara es troba en un estat pèssim de conservació i en desús des de fa més de vint anys. Durant aquest any tractarem de pal·liar a la mida del possible aquesta situació per tal de celebrar de la millor manera possible els 100 anys de la seua fosa, fent-li el millor homenatge que se li pot fer a una campana així l'any del seu primer centenari.


Aquestes tres campanes  que aquest any fan els seus respectius aniversaris (especialment les dos més antigues amb els seus 100 i 220 anys) ens tornen a fer pensar en el valor històric i sonor d'aquestos instruments, als quals els segles no els canvien el so, i que per tant en campanes com la nostra de 1793 (o d'altres molt més antigues que es conserven) em de pensar que estem sentint el mateix so que sentiren els nostres avantpassats, fa segles.
Plens d'alegria per aquestos importants aniversaris, vos anirem informant sobre les novetats que vajen sorgint durant l'any respecte a aquest aspecte.

La campana de les monjes amb el pròxim campanar de l'Assumpció i el Castell al fons
       

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada