Com les campanes de tants llocs, les d'Alaquàs, desgraciadament no es van quedar darrere, en l'episodi de la guerra civil espanyola, que com segurament ja sabeu durant aquests anys (1936-1939), moltíssimes campanes van ser llançades des del campanar cap a baix per a fondre-les, i a partir del seu bronze fer-ne armes de foc.
José Esteve Forriol en un article en els Quaderns d'investigació d'Alaquàs de l'any 1992, anomenat, "Las campanas de Alaquàs", ja va dir referint-se a les campanes de l'Assumpció, "Todas ellas permanecieron en la torre hasta mediados de nuestra última guerra. Un día fueron arrojadas desde lo alto a la plaza del Santísimo y allí permanecieron en el suelo hasta que desaparecieron sin que se conociera después su posterior destino". José en les seues paraules té un xicotet error, ja que la campana gran datada de l'any 1868 no va ser llançada, degut a les seues funcions com a campana d'alarma. Té el nom de Jesús, Maria i Josep, pesa uns 528 kg el que la fa la campana més gran del poble d'Alaquàs, no es sap el seu fonedor i les seues inscripcions són JHS MARIA Y JOSE AÑO DE 1868. La campana de la que anem a parlar ara, està al campanar de l'esglèsia de la Mare de Déu de l'Olivar. És la més antiga del nostre poble i també la més xicoteta amb els seus 17 kg, està dedicada a Jesús, Maria i Josep, la va fondre Argos l'any 1793 i porta gravats els textos, JESUS MARIA Y JOSEF AÑO DE 1793/ Argos me Yzo. Per últim tenim la campana Jesús, Maria i Josep, del convent de la Mare Josefa Campos, datada de l'any 1913 el que la fa la tercera campana més antiga d'Alaquàs, el seu fonedor no es sap, pesa uns 19 kg i porta els textos, JESUS MARIA JOSE ANO 1913.
Els Campaners d'Alaquàs estem començant a fer les fitxes tècniques de les campanes del nostre poble, quan les anem tenint les possarem en notícies, a aquest blog.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada